Windows vs. Linux - A stílus maga a rendszer?!

Windows vs. Linux - A stílus maga a rendszer?!

Nagyon nem ilyen jellegű irománnyal szerettem volna indítani a komolyabb hangvételű bejegyzések listáját, de végül így alakul. Egy jelenségről van szó, ami mellett nehéz elmenni, főleg ha az embert nap mint nap arcon találja ez a dolog. A Windows és a Linux felhasználók egy bizonyos csoportja közötti cicaharcról végtelenbe nyúló értekezést lehetne írni, de most csak egy bizonyos aspektusát szeretném górcső alá venni.

Tegnap este volt szerencsém egy gépépítős streambe bele-bele nézni. A dolog röviden úgy zajlott, hogy egy Németorszgában élő úriember rakott össze konfigurációt egy Magyaroszágon élő úriember segítségével, online. Amúgy a maga nemében barátságos hangvételű stream-re sikeredett a dolog és a közösség zöme is kiemelkedően más volt a mai felkapott stremerek közönsségéhez képest! Viszont! Van egy dolog, amit egyszerűen nem tudok megérteni, azonosulni vele pedig végképp nem!

🤪Tu(o)xikus rajongás

Az, hogy valaki valamiért szívvel és lélekkel lelkesedik, az egy csodálatos dolog és nincs abban semmmi kivetnivaló, hogy ennek hangot is ad. A dolog ott kezd el kínos és már-már toxikus lenni, amikor a saját szeretett dolog “védelmében” valaki más által preferált dolgokat kezd el támadni vagy rosszabb esetben magát a személyt. Mindezt a legtöbb esetben pedig csak azért teszi, mert máshogy már nem tudja igazolni rajongása létjogosultságát. Tehát, saját önmegerősítéső mechanizmusának része egy másik nézpont vagy vélemény teljes sárba tiprása.

Ez kínos! Nem csak arra nézve, aki éppen indulatból képes pocskondiázni például egy operációs rendszert, hanem a saját, piedesztálra emelt, rajongott tárgyára nézve is az!

Tipikus példája a webfejlesztő közösségnek a React vs. Angular küzdelem. Én szeretem a React-et, jobban, mint az Angular-t, sőt! De nem gondolom és nem is hangoztatom, hogy az Angular egy sz@r és, hogy nincsen semmilyen létjogosultsága. Ugyanez igaz, bármilyen további, amúgy a felhasználók vagy fejlesztők igényeit kiszolgáló szoftverre!

-Tegyél már fel neki egy normális operációs rendszert!

A közvetítés alatt, amikor már a Windows 10 telepítése zajlott (megjegyzem kínosan kacifántosan és fölöslegesen túlbonyolítva, amit egyébként egy összemókolt és nem ám egy normális Windows telepítése okozott), természetesen a nagy Linux rajongók nem tudták megállni, hogy ne szúrjanak oda egy kicsit. Ilyenkor pedig én, mint tősgyökeres Windows és gyakorló Linux felhasználó értetlenül állok, hogy most a Linux felhasználói közössége tényleg ilyen?! Ilyennek kell lennem, ha “Linux-os” vagyok?! Köpködjek begyakoroltan, 10 percenként a Windows felhasználókra, hogy erősítsem a saját lelkesedésemet?! Ezzel a stílussal és ilyen formában kell majd őket meggyőznöm, hogy a Linux az aztán valami hihetetlen király?!

💥Pro és kontra

Ezen a ponton belemehetnék végtelennek tűnő mélységekbe, hogy mik a fő különbségek a “vita” tárgyát képező két operációs rendszer között.

Párhuzamosan használva a két rendszert, bátran merem állítani, hogy mind a kettőnek van jócskán előnye és hátránya és igen szubjektív, hogy melyik testhezállóbb egy adott felhasználónak a saját preferenciái szerint.

Vegyük azt a példát, hogy te úgy döntesz, hogy mindennél fontosabb a saját adataid védelme és nálad az operációs rendszer ne szinkronizálja felhőbe az adatokat. Ám legyen! Dönthetsz így, de tudd, hogy nem mindenki igényli ezt. Van, aki kapásból nem tárol érzékeny adatot gépen és nem érdekli, hogy a rendszer mit küld és mit nem.

Saját álláspontom az, hogy egyik rendszer felhasználója sem értékesebb a másiknál. Mind a két rendszer használata megköveteli (vagy megkövetelné) a tudatos használatot.

Többek között: alapvető dolog, hogy nem teszek fel egy más által összeheggesztett Windows-t sehova, de ha ezt mégis megteszem, akkor nem kezdem el leszólni a rendszert a driver telepítések közben tapasztalt nehézségek miatt, amit amúgy egy jogtiszta, eredeti Windows magától, gond nélkül megcsinálna.

Ezen a ponton szeretném leszögezni: nem a Windows malmára hajtom a vizet, távol álljon tőlem! Egyszerűen nehezen tudom jól tolerálni, amikor valaki totál alaptalanul, vagy 20 éve összetákolt, merev szabályrendszer szerint osztja a “pofonokat”

Olyan ez, mint mikor valaki elmeséli nekem, hogy egyszer neki a Windows 7 olyan frissítést töltött le, amitől utána nem működött a nyomtató. Bizony, azóta nem mer Windows frissítést engedélyzni. Legyen úgy! Csak akkor utána nehéz a szavára adni frissítés témakörben, ha már 2-3 generáció óta nem mert megnyomni egy gombot egy régi, rossz tapasztalat miatt, amiből aztán beidegződés lett.

Meg is fordíthatjuk a példát! Jövök én és feltelepítek egy Fedora disztribúciót a gépemre. Ezután letöltöm a legújabb Nvidia driver-t és aktiválom. A következő indulásnál nem kapok képet és nem indul a rendszer. Két eshetőség van: vagy szépen előveszem az alternatív megoldásnak meghagyott “konkurens” operációs rendszert és elfelejtem, hogy a Linux egyáltalán létezik, mert még egy ilyen alap dolog sem működik jól. Vagy! Elkezdek nyomozni és kiderítem, hogy a Secure Boot kikapcsolásával, vagy jól aláírt driver telepítésével kiküszöbölhető a probléma. Elindulhatok ezen az úton is, meg azon az úton is! Ami biztos, hogy megoldás van és, hogy a Linux emiatt nem rossz, csak kicsit “ásni kell”. De, ha ezen a ponton én elkezdek kicsinyesen hőbörögni, hogy micsoda minőség ez az “openszósz” rendszer, akkor vajon ki a “hülye”?!

✨Konklúzió

Általános iskolás korom óta használok számítógépet, ami még olyan korban volt, ahol a gyerkek előbb láttak internetet az informatika órán, mint otthon. A Windows rendszereivel találkoztam először és azóta is a redmondi rendszereken mozgok otthonosabban, mint bármi máson. De! Mivel tudom milyen Mac-en dolgozni és azt is, hogy milyen izgalmas a Linux világa, egyszerűen nincs arcom azt mondani egyikre sem, hogy egy haszontalan képződmény.

Megértem, ha valakinek az egyik jobban testhezálóbb, mint a másik. Azt is megértem, ha valaki csak olyan eszközöket használ, amit egy Linux is ki tud szolgálni és azzal is teljesen azonosulni tudok, ha valaki a Mac által nyújtott precizitást pártolja. Azt viszont nem tudom megérteni, hogy valaki azért köpköd a másikra idegből, mert nem egyeznek az igények és a vélemények ilyen piszlicsáré dolgokban.

Maradok a magam részéről továbbra is nyitott és érdeklődő fejlesztő, aki nem korlátozza magát az operációs rendszerek címkéivel.😼

Köszönöm, hogy elolvastad!✌🏼